Уеб уроци и ресурси по HTML,
CSS, CSS3, JavaScript и други

Уроци по CSS 3

RGBa цветове 3

През изминалите няколко дни имах възможност да изпробвам едно ново CSS 3 свойство, а именно RGBa цветове. Различното при тях е, че освен цвета имаш възможност да промениш и неговата прозрачност. Останах с доста положителни впечатления. Удивително е колко бързо може да се постигне наистина добър ефект чрез експериментиране с няколко различни стойности.

В днешния урок ще научиш най-важното за RGBa цветовете. Смело мога да кажа, че работата с това свойство е елементарна, но пък резултата - мигновен. Особено, ако искаш да използваш слоеве и прозрачност в своя дизайн. Да започваме!

Прочети повече →

Заоблени ъгли в Internet Explorer 6-8 4

Сигурно вече ти е известно, че CSS3 свойството border-radius, не се поддържа от Internet Explorer 6, 7 и 8. От една страна това е напълно разбираемо, имайки предвид “годините” на тези браузъри (IE 8 е на почти 4 години!). От друга страна пък, това е крачка назад за нас – уеб разработчиците. Всичко това означава, че трябва да отделим допълнително време и усилия за качествена поддръжка на тези “остарели” вече браузъри.

В този урок ще ти покажа как най-бързо и лесно можеш да добавиш заоблени ъгли в Internet Explorer версии 6, 7 и 8.

Прочети повече →

Заоблени ъгли чрез border-radius 3

Заоблени ъгли. Звучи толкова примамливо. Ако се занимаваш с уеб от достатъчно дълго време, сигурно си спомняш колко трудно беше и колко време отнемаше, за да се добавят заоблени ъгли към някой елемент. Процеса беше дълъг и не се отдаваше на всеки. За сметка на това пък резултата наистина си заслужаваше. За радост, това остана в миналото.

Днес, създаването на заоблени ъгли е по-лесно от всякога. Благодарение на CSS3 свойството border-radius, добавянето на заоблени ъгли може да бъде направено дори и от първокласник. Най-хубавото от всичко е, че ще ти отнеме не повече от 5 минути, за да усвоиш това свойство. Всички съвременни браузъри вече го поддържат, което означава че можеш свободно да го използваш в своя уеб сайт.

Прочети повече →

Усвои text-shadow до съвършенство 3

До преди няколко години поставянето на сянка върху част от текста на нашата уеб страница бе трудна и неприятна задача. Резултата най-често бе текст запазен като изображение, което манипулирахме с допълнителен софтуер всеки път, когато искахме да направим и най-малката промяна. А това отнемаше доста време!

За щастие, с навлизането на HTML5 и CSS3 в нашето ежедневие имаме страхотната възможност да създадем неща, които преди изглеждаха невъзможни. В днешно време добавянето на сянка към текст е като детска игра, в което ще се убедиш, ако прочетеш урока докрай.

Прочети повече →

7 страхотни онлайн CSS 3 инструмента 3

Навярно вече знаеш за разширените възможности, които CSS 3 ни предоставя. Благодарение на тях неща като оформяне на заоблени ъгли, прилагане на сянка към елемент и дори създаване на анимация са по-лесни от всякога. И това е само началото.

Установяването на CSS 3 като стандарт е все по-близо и голям брой уеб сайтове вече успешно го прилагат. Добрата новина е, че от днес ти също можеш да го използваш в своята уеб страница. Следващите няколко уеб сайта са няколко страхотни онлайн инструмента, които ще ти помогнат да положиш основите.

Прочети повече →